Rysk gränskontroll - 18 mars

Jag och Kate hamnade denna gång i samma kupé som två rysk-mongler. Varav en av dem är med i ryska juniorlandslaget i judo, svart bälte. Han siktar tydligen på att vara med i OS i Rio de Janeiro 2016! Vi kan med andra ord känna oss rätt säkra i vår kupé. Även om de två inte pratar särskilt mycket engelska och vår ryska är extremt, ytterst begränsad blir det några konversationer. Vi har även blivit bjudna på mongolisk mat som han fått med sig från Mongoliet.

 

Mongoliska gränskontrollen


No mans land

Det har pratats mycket om den ryska gränskontrollen. Människorna vilka arbetar där ska tydligen vara stränga och otrevliga. Det ska tydligen vara en lite skrämmande upplevelse. Visst de kollade kupén två gånger plus en gång med hund. Våra medpassagerare fick öppna sina väskor och fick innehållet fotograferat men de gjorde det med leende på läpparna. När de förstod att vi var turister kollade de bara på våra väskor och sa okej. Jag fann att dessa gränsvakter har varit trevligast hittills i Asien!

Ryska gränsen
Vår vagnRyska tåget

Smuggling

Dock förekom smuggling på tåget. Godset som smugglades, säkerligen för att säljas i Ryssland eller för att slippa betala skatt på det, var nog helt harmlöst. Det smugglades även på ett väldigt smart sätt och ja de flesta ryssar eller mongoler ombord var nästan med på det. En kvinna gick runt och ”gav” handdukar, handskar och annat till en del passagerare. Vad hon sa till dem har jag däremot ingen aning om. Efter att vi passerat den ryska gränskontrollen gick hon och samlade in allt igen. Handdukarna var bara handdukar och inget mer. Kändes ytterst harmlöst. Till och med några mongoliska soldater förvarade några handskar åt kvinnan i sin kupé. Ytterst smart av kvinnan tycker jag.

 

Stoppen vid gränskontrollerna varade denna gång från 05:30-11:00 i Mongoliet där alla vagnar utom våran kopplades bort. Tåget fortsatte med enbart våran vagn genom ”No mans land” i cirka 20 minuter för att sedan kopplas samman med det ryska tåget och stå stilla vid den ryska gränskontrollen fram till 17:00. Detta kan man knappast kalla effektiv restid!

 

 

Såhär ska en riktig gränsvakt se ut!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0