Diet - Vad är det egentligen?

Dieten är en beteckning på en persons samlade kostintag och matvanor. Ofta används begreppet diet som en beteckning på innebär att någon anpassar kosten eller utesluter saker ur den av exempelvis etiska skäl, religiösa skäl eller av hälsoskäl. Dieter kan till exempel vara fria från socker, animaliska produkter, mjölk, gluten mm.
(Enligit Wikipedia)

die´t, speciellt utformad kost som rekommenderas av läkare eller dietist som led i behandlingen av en viss sjukdom. Dietens uppgift är ofta att reducera användarens intag av en eller flera substanser som på grund av sjukdomen har skadlig effekt. Exempel är glutenfri kost vid celiaki och kost med lågt innehåll av fenylalanin vid fenylketonuri. Den kost som rekommenderas vid diabetes är optimal för alla människor och bör inte benämnas diet. Kostvanor som syftar till reducerat energiintag vid övervikt utgör inte heller en diet.
(Enligt National Encyklopedin)Beroende på vilken av uppslagsverken man vill gå efter så kanske det är så att större delen av befolkningen går på diet. För enligt wikipedia äter alla som inte äter av allting en diet (fritt tolkat av mig). Lyssnar man på NE så ska en diet vara rekommenderad av läkare.

Meningen "Den kost som rekommenderas vid diabetes är optimal för alla människor och bör inte benämnas diet". Har inte lågkolhydratskost godkänts för behandlig av diabetes? Rätta mig om jag har fel.


I folkmun används väl ordet diet för just för ett tidsbegränsad sätt att minska i vikt.??


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0