Kontroll och riktlinjer för Personliga Tränare och andra inom träningsbrancshen

När det gäller licensieringar, certifieringar och allt vad man nu kan bli inom träningsvärlden så är det egentligen sjukt att det inte finns någon som kontrollerar de olika utbildningarna! Jag tänker främst på personliga tränare. Det finns tre utbildningar som är accepterade hos i stort sett alla inom träningsbranchen, The Academy, PT-School och SAFE. Såvitt jag vet är det dock ingen som kontrollerar dessa!? De får ju kalla sina personliga tränare för licensierade, certifierade, internationella, avancerade, steg 1, steg 2, funktionella och så vidare utan att någon egentligen satt standarden förutom de själva.
Jämför man med läkare, sjukgymnaster, naprapater, kiropraktorer m.f. så har jag för mig att de är legitimerade och statligt kontrollerade eller av annan godkänd organisation. Nu säger jag inte att det alltid är bra att vara kontrollerad, man ser ju på en del inom dessa yrken som helt verkar ha tappat förmågan att tänka själva och förstå att vetenskapen gå vidare, men ändå!
Om man drar det ett steg till och ser på de utbildningar till personlig tränare som finns som inte ligger hos de tre stora. De kan vara bra de också, men de är ju inte heller granskade och ingår de inte i ett större företag kan de ibland vara rejält bristfälliga! Jag har hört många exempel.
Tar man sedan gruppträningsinstruktörs-utbildningar kan det ju bli ännu värre eftersom det finns hur många som helst! Att kontrollera och sätta en standard på dessa är ju dock svårare eftersom ja om du uppfinner en gruppträningsform eller utvecklar en befintlig vem kan då säga; nä så är det inte?
Från min syn som personlig tränare säger till och med ett så stort företag som Les Mills saker som inte stämmer ur en fysiologisk synpunkt. (I deras fall kanske man ska säga att de mer vrider på sanningen).
Här är det ju egentligen upp till de olika gymmen och gymkedjorna att ta in eller utveckla gruppträningsklassen som verkligen håller måttet och generellt håller vad de lovar!

För personliga tränare tycker jag dock att det borde finnas en oberoende organisation, statlig eller ej, som sätter riktlinjer om vad som ska vara med i en utbildning till personlig tränare. Sedan kan ett företag utöka sin utbildning utöver det med sådant som de tycker är viktigt.

En orsak till att det är ja en relativ oordning är kanske att det fortfarande inte finns något fackförbund eller kollektivavtal för folk som arbetar med träning. Nu säger jag inte att ett fack löser alla problem, men det kan vara en del av lösningen, och kollektivavtal innebär väl en sorts trygghet?

Bilderna har jag lånat av respektive företags hemsida, tror inte de blir arga för gratisreklamen ;)


Kommentarer
Postat av: Johanna

Jag hörde av en PT på mitt gym att hans PT-utbildning bara var 2 veckor... det har gjort mig ganska skeptisk till hur kunniga många PTs är egentligen... Det känns inte som att man hinner lära sig så pass mycket som jag anser att manborde kunna för att vara PT på 2 veckor... Hur lång var din utbildning?

2010-04-07 @ 11:04:24
URL: http://inshape.blogg.se/
Postat av: J

Den pt-utbildningen jag gick på The Academy var i tre steg, 1: Teoretrisk grundutbildning. 2: Styrketräningsinstruktör. 3: Personlig Tränare. Totalt ca 5 veckor. Jag gick dock inte den teoretiska utan tentade upp den. Det finns fler steg att gå men det kostar...och eftersom jag inte jobbar med det heltid så är frågan om det är värt pengarna.

Sen klarade ju faktiskt inte alla utbildningen på första steget heller. Om man ska jobba med det så tycker jag att man ska ha en hel del erfatenhet av träning och särskilt då gymmet före. Sen var det en hel del som gick utbildningen bara för sin egen skull. Då är det ju en annan sak.

2 veckor är väldigt kort, finns en 2 veckors i Göteborg och ja de säger att de läser intensivt, det gjorde vi med!

2010-04-07 @ 11:38:29
URL: http://bodyandsoul.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0