Projekt - Material & Neonatalvård

Jag har fått lite frågor om vad jag pluggar. Du tror säkert att jag borde plugga något som har med kost eller kropp att göra? Men det närmaste jag pluggat något åt det hållet är mekanik som har vissa likheter med biomekanik. Jag har en Bachelor i Design engineering och läser nu en master i Product development. Den andra läsperiod som nu är inne i sin sista veckor med tentor, presentationer och rapportinlämningar har innehållit ett mindre och ett större projekt.
 
 
Material
Det mindre projektet var i kursen Material design and selection och där valde vi att göra ett projekt om att välja material för ett iPhoneskal som skulle skydda i en extrem miljö på en oljeplattform.
 
 
Neonatalvård
Det större projektet sträcker sig fram till juni nästa år. Nu smygstartade vi med det i kursen Product planning and market analysis där vi gjort en marknadsanalys och tagit reda på vem kunden samt användaren är.
 
Bakgrunden till projektet
Många nyfödda och då särskilt för tidigt födda barn kan av olika anledningar inte andas själva när de föds. Det kan bland annat bero på att de har för mycket vätska kvar i lungorna, att de försökt börjat andas redan inne i moderns mage och därmed blivit sura i lungorna etc. Dessa nyfödda behöver då få hjälp med att få igång andningen genom ventilering. Vid denna ventilering tittar användaren om barnets färg går från nästan blå till rosig, om bröstet rör sig samt lyssnar på lungorna. Det finns tyvärr ingen bra "övervakning" av den luft som går in och ut ur barnet.
 
 
 
Kort kan man säga att projektet handlar om att ge användaren användningsbar information som hjälper han/henne att rädda den nyföddes liv på ett kontrollerat sätt och att samtidigt undvika de skador som kan uppkomma och för mycket eller för lite luft kommer in i barnet.
 
Vår del i projektet är att ta fram användargränssnittet, dvs. vilken information ska presenteras och hur ska den presenteras samt att utveckla produktens utsida.
 
I nuläget genomför vi intervjuer och observationer för att skaffa oss kunskap om situationen och användaren.
 
Jag tycker att detta är en viktigt och intressant projekt och eftersom jag jobbar mycket med att ta reda på och förstå människor behov och krav tyckte jag att jag kunde bidra samtidigt som jag lär mig mycket!
 
 
 
 
 
bilden är hämtat från http://www.karolinskasjukhuset.se/
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0